01/07/2016

Supa od Krompira i Kulena

Bogata borcima protiv kancera - antioksidantima. Krompir je pun ugljenih hidrata koji nam daju energiju. Sadrži vlakna vitamine, magnezijum i kalijum.

Za 4 porcije
15 minuta pripreme
40 minuta kuvanja

Sastojci:
1 Šargarepa, sitno iseckana
1 štapić Celera, sitno iseckan
1 Luk, iseckan na kolutove
400g Krompira isečenog u kockice
1 Beli luk, zgnječen
100g Kulen, sitno iseckan
Maslinovo ulje
1 kafena kašičica karija
900ml Pilećeg Bujona
So i Biber

1. Stavite veliku šerpu na srednje-jaku vatru, na maslinovom ulju propržite i sve sitno iseckane sastojke gore navedene. Dodajte kari začin i mešajte sa varljačom.
2. Kuvajte 10 minuta ili dok šargarepa nije omekšala ali se još uvek ne raspada a luk je providan.
3. Dodajte pileći bujon i sačekajte da prokuva
4. Smanjite vatru, pokrijte šerpu sa poklopcem i lagano kuvajte oko 20 minuta ili dok se krompir ne skuva.
5. Začinite sa soli i biberom. Mešajte i ostavite da se malo ohladi.
6. Koristeći blender, izblendirajte sastojke.
7. Podelite u 4 porcije i servirajte. Ukoliko je potrebno pre serviranja možete podgrejati, prijatno.

Obratite pažnju:
Uvek je dobra ideja da se dobro hranite. Zdrava ishrana je posebno bitna tokom i nakon tretmana raka dojke. Održavanje zdravog, izbalansiranog obroka može da pomogne u smanjenju zamora, poboljša vašu energiju i pomogne vam da regulišete težinu koju ste možda dobili tokom tretmana. Ukoliko stvorite zdrave navike ishrane, možete isto tako i zaštititi svoje telo od drugih bolesti kao što je dijabetes i bolesti srca u budućnosti.

Zapamtite: Ne postoji naučni dokaz da hrana ili djeta može sprečiti kancer. Ipak, postoje ishrane koje promovišu sveobuhvatno zdravlje i druge kojih bi se trebali kloniti.

Lako je jesti zdravo: Sve što trebate znati je koje hrane da jedete više a koju da izbegavate i čuvate se od nje.